torsdag 22 augusti 2013

Slöjor, direktörer och de som roffar åt sig

Allt fler privata skolor går i konkurs. Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler menar att föräldrar bör vara aktiva konsumenter och ta reda på så mycket som möjligt om en skola innan man väljer. Förutom att de ska undersöka saker som skolans pedagogik, lärartäthet och elevunderlag ska även en översyn av skolans ekonomiska resultat genomföras av föräldrarna. Detta kan förstås bli lite svårt för oss genomsnitts-loosers som inte är ekonomer och istället för att ha kvalat in i Mensa-klubben skrapat till oss högsta betyg i träslöjd. Begler verkar dock inte själv leva upp till idealet som A-människa: ”Det här behöver man ju ha kompetens för att kunna analysera. Idag har vi inte tillräcklig kompetens för att kunna göra sådana analyser”. Säger hon i en intervju i SVT. Bra där, direktör´n.

Attendos ägare har blivit skakade av det breda och växande motståndet mot vinster i välfärden. De väljer därför att redan nu plocka ut rejäla slantar ur bolaget för att garantera att kosingen hamnar i deras fickor, om det blir en politisk förändring. Och en politisk förändring måste till. Kom igen nu då, Löfven, jag vet att du vill! Det är bråttom. De smiter med allt vårt guld.

En gravid kvinna blir misshandlad på en parkeringsplats i Farsta. Hennes huvud dunkas mot en bil tills hon svimmar. Misshandeln sker för att hon bär hijab. Mannen som utför misshandeln sliter av hennes sjal och kvinnan får föras i ambulans till sjukhuset. Hatbrotten mot beslöjade kvinnor är vanliga. Många talar sig varma om hur ”vi” måste skydda ”dom” mot deras män, mot extremismen och ojämställdheten. Få talar om att vi lever i ett samhälle där den som bär slöja får räkna med att utsättas för våld och kränkningar. Av svenskfödda män, som hatar och visar det genom våld. Rasismen är vår tids stora fråga och det spelar roll vad vi gör nu för vad som blir Sverige i framtiden. Jag låter det sjunka in. En kvinna blir misshandlad, för att hon bär ett visst klädesplagg. Det händer i Sverige 2013.
Ledarstick i Flamman 22/8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar