torsdag 11 april 2013

Köksbordsfeminism


Duktiga flickor överbefolkar nationen. CSN:s undersökning visar att det är vanligare att tjejer känner ångest och är oroliga när de pluggar jämfört med killar. Fler kvinnliga studenter har dessutom ont i ryggen, nacken och axlarna än manliga studenter. Och fler tjejer än killar känner sig också stressade. Inget nytt under solen. Det behövs ökade resurser till elevhälsan, men det behövs också mer omfattande samhällsförändringar när det gäller könsroller. Fram för fler lata kvinnor, som tycker att de är bättre än vad de är och liksom glider fram på sina självlysande egon.

Socialdemokraterna har på sin kongress beslutat att under den kommande mandatperioden ska ”avgörande steg tas så att ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen uppnås”. Oklart är vad det innebär mer konkret, annat än att det eventuellt kan innebära att en ytterligare månad knyts till var och en av föräldrarna. Frågan om en individualiserad föräldraförsäkring är ingen kioskvältare i opinionsmätningarna. Fega politiker menar att familjer måste få sitta runt köksbordet och bestämma själva. Strukturella problem behöver samhälleliga lösningar, inte fega politiker som inte törs ta en fika med sina egna väljare. Bjud dem på restaurang vettja.

Alltså vad är det för fel på män, pojkar och grabbar?  Flera kvinnliga rödgröna politiker i Norrköping har utsatts för sextrakasserier via anonyma sms, redan 2010 anmälde ett flertal kvinnor att de blivit trakasserad via sms men fallet lades ned i brist på bevis. Tjejer som går i högstadiekorridoren får utstå sexuella trakasserier, tafsningar och sexistiska kommentarer. Läsa hora klottrat på skåpdörren. Situationen för okända och kända kvinnor innebär att ständigt behöva förhålla sig till en vardag fylld av kränkningar. Och vad gör samhället? Klagar lite på Maria Svelands bok. Eller påpekar att även företag, hundar och manliga ledarskribenter kan bli näthatade. Tillsätt en kriskommission. Snälla.

Ledarstick i Flamman 11/4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar